Husk: Dit køb af ejendom skal tinglyses

31 oktober 2020
Lotte Hindsberg

Har du været ude – eller skal du ud – og købe en ejendom? Det kan være alt fra et sommerhus, et hus eller en lejlighed til en erhvervsejendom; uanset hvad er det vigtigt, at der bliver udfærdiget et skøde og ikke mindst, at det tinglyses. Et tinglyst skøde er dit bevis på at du ejer boligen.

Samtidig kan sælgers kreditorer tage pant i boligen indtil da, også selvom du har modtaget nøglerne og er flyttet ind. Så hvis du ved at sælger er økonomisk presset er det vigtigt at du får tinglyst skødet så hurtigt som muligt. Det kan f.eks. ske med hjælp af en eboligadvokat.dk.

I dag er det nemmere at få tinglyst sit skøde, da tinglysningen foregår digitalt. Det betyder i praksis at både køber og sælger underskriver ved hjælp af NemId. For at tinglysningsretten vil tinglyse dit skøde, skal du betale et fast gebyr og en promille af salgssummen.

Inden tinglysningen

Inden du kommer så langt som til at dit skøde skal underskrives har der været en lang proces. Du har været ude og kigge på ejendomme, forhandlet med sælger eller ejendomsmægleren. Det er noget du enten har gjort alene eller også har du haft din boligadvokat med. Han kan med fordel være med fra når du går i købstanker, til at skødet er blevet tinglyst.

Han kan hjælpe med at undersøge om der er lokalplaner på vej i området, der ændre din lyst til at bo i området. Det kan både være positive som negative. F.eks. vil en ny park eller bedre indkøbsmuligheder måske virke positivt imens en ny motorvej i baghaven kan virke afskrækkende.

Advokaten kan også undersøge de mange forskellige rapporter der bliver lavet undervejs og foretage de nødvendige forbehold og forhandlinger de medfører. 

Alt andet lige vil han i løbet af processen have tjent sin egen løn ind flere gange i besparelser.