Fliselægning kræver godt øjemål og gode måleinstrumenter

05 marts 2021
Anders Lundtang Hansen

Man har mennesker, der tror, at de bare sådan lige kan smide nogle fliser ud på jorden, og så har de lagt en terrasse eller lignende.

Man ser jo alligevel demonstranter på TV hive brosten op uden de store problemer, så de er jo ikke ligefrem naglet fast eller limet sammen, så det samme må da gælde med fliser, at man bare lige skal lægge dem ud, og så er det ordnet.

Men der er nok en grund til, at man bør sætte gode folk, der kender til opgavens omfang, til at gøre det.

Et eksempel på sådan nogle mennesker kunne være: https://eiermann.dk/Opgaver 

For hvis du bare helt selv uden forberedelse eller erfaring begyndte at lægge sådan nogle fliser til for eksempel en terrasse, så ville du nok opleve:

– At fliserne ligger skævt.
– At de ikke ligger i et pænt mønster.
– At de her fliser begynder at forskyde sig.
– Samt flere andre problemer…

Fliselægning er ikke bare noget, man sådan lige gør

Hvis du nogensinde har set fliselægning på TV, hvor man starter helt fra bunden og videre til det færdige resultat, eller du har kørt forbi sådan nogle håndværkere, der arbejder med den slags, så vil du have bemærket, at de for det første har stort og dyrt udstyr til at udføre arbejdet.

Og hvis du troede, at sådan nogle fliselæggere ikke havde mange hjerneceller at operere med, så vil du sande, at der skal meget matematik indover for at regne ud, hvordan fliserne skal lægges.

De skal jo både ligge i et pænt mønster, men måske skal de også skæres til, så de flugter med hinanden.

Desuden skal underlaget også skrabes til, så det ligger plant, og har man ikke sådan et underlag, så må man hellere skabe et.

Så du kan nok sige, at det ikke bare er et projekt, som man får overstået på en eftermiddag alene.